Hoe zorg ik voor een witte kerst?

Hoe zorg ik voor een witte kerst?

Helleborus Niger Christmas Carol is een buitenplant die het binnen ook prima doet. Zet je hem half december binnen, dan heb je een kerst vol witte bloemen. Die witte kerst loopt nog door tot ver in januari! Is je Helleborus Niger uitgebloeid dan zet je hem gewoon in de tuin. Volgend jaar bloeit hij dan weer volop. Iets later in het seizoen, maar wel een flink stuk langer.

Helleborus, een bijzonder frisse verschijning

Een Kerstroos, dat is de Nederlandse naam voor Helleborus Niger Christmas Carol, bloeit uitbundig met schitterende witte platte bloemen. Deze witte bloemen steken ruim boven het blad uit. Het oog van de bloem is groengeel met daaromheen een dikke kroon van gele meeldraden. De bladeren zijn stevige donkergroen, haast leerachtig. Met de bloemen meegerekend wordt Helleborus Niger ongeveer 40 cm hoog.

Hoe zit het ook al weer: Kerstroos of Kerstster?

Kerstroos (Helleborus Niger) is een andere plant dan de Kerstster (Euphorbia Pulcherrima). Ze zijn geen familie van elkaar, toch kan je ze uitstekend combineren. Het helderwit van de Kerstroos steekt spectaculair af tegen het knalrood van een Kerstster. Om alle verwarring maar gelijk uit de wereld te helpen: Kerstrozen hebben ook niets te maken met de rozenfamilie. Ze horen bij de familie van boterbloemen (Ranunculaceae).

Maximaal genieten: eerste jaar binnen, daarna buiten 

Zet je de Helleborus binnen dan haalt de warmte in je huiskamer de bloei iets naar voren. Kies wel voor de koelste plek. Het liefst ca. 17°C. Na de bloei binnen verlangt je Helleborus naar de volle grond. Hij heeft het liefst goed doorlatende, humusrijke grond. In de lente geef je hem een laagje compost vermengd met organische mest, bijvoorbeeld koemestkorrels. Ook kalk is bevorderlijk voor een krachtige plant. Buiten vormt de Kerstroos in de herfst zijn eerste knoppen en hij bloeit door tot en met maart.

Helleborus is een bikkel

Helleborus is winterhard (tot wel -20°C) en ’s winters groenblijvend. Schrik niet als de plant gaat hangen bij vorst, dat doet hij juist om de kou te trotseren. Als het vriest trekt hij het vocht uit zijn bloemen en bladeren terug naar de wortels. Komt de temperatuur boven nul dan richt hij zich wonderbaarlijk snel op. Geef jij jezelf en je tuin een paar van deze krachtpatsers?

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...
Bosviolen blijven maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het bosviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner en verfijnder dan...

Lees meer...
Peperomia’s: kleine planten met grootse bladeren

Peperomia’s zijn mooie, compacte planten die je huiskamer snel opfleuren. Ze verschillen van elkaar in grootte, bladvorm en kleur, maar vormen samen toch een hele leuke combinatie.

 

Peperomia’s verschillen vaak zo van elkaar, dat je eigenlijk niet door hebt dat ze familie zijn. Sommige hebben dik, vetplantachtig blad, anderen juist flinterdunne bladeren aan lange stengels. In de natuur zijn er naar alle waarschijnlijkheid wel meer dan 1000...

Lees meer...