Zamioculcas: Woonplant van de maand januari 2020

Zamioculcas: Woonplant van de maand januari 2020

In januari is krachtpatser Zamioculcas de Woonplant van de maand. Trendy, stijlvol en supermakkelijk in de verzorging. Omdat de plant ook met wat minder licht toe kan, is het nu een goed moment om de Zamioculcas onder de aandacht te brengen.

Het verhaal van Zamioculcas

Zamioculcas zamiifolia behoort tot de familie van de Araceae, de arondskelkachtigen. Het is een vaste plant met geveerde bladeren die 40 tot 60 cm lang worden. De bladeren aan de dikke stengels zijn glad, glanzend en donkergroen. De plant kan bloeien, maar doet dat binnenshuis zelden, alleen bij sterke verwaarlozing, als overlevingstechniek. Dan groeien de aronskelkachtige bloemen vanaf de basis van de plant. 

De plant behoort pas sinds 1996 tot het woonplantassortiment en heeft geen historische symboliek. Gezien zijn onverwoestbaarheid zijn trefwoorden als 'kracht', 'overlever' en 'doorzetter' echter heel toepasselijk. 

Oorsprong van Zamioculcas

De natuurlijke omgeving van Zamioculcas bestaat uit rotsachtige grond in laaglanden of de voeten van hooglanden in Oost-Afrika. Zamioculcas komt voor in landen als Kenia, Zimbabwe, Tanzania, Malawi en Zanzibar. De kweek als kamerplant is te danken aan ambitieuze Nederlandse kwekers die halverwege de jaren negentig de plant ontdekten en een goede woonplant in de aparte exoot zagen. De kweek op zich is niet heel ingewikkeld, maar vraagt tijd : de plant groeit zeer langzaam. Voor de Zamioculcas als kamerplant hebben de kwekers technieken ontwikkeld om  binnen redelijke tijd goede planten te kunnen leveren.  Een warme en vochtige omgeving helpt daarbij.

Zamioculcas is een 'easy care' plant en kan veel hebben. 

  • Qua standplaats gedijt hij op zowel een lichte plek als half schaduw. 
  • Kamertemperatuur van 18-22°C is prima, de plant mag niet te koud staan, al doet hij daar over het algemeen ook weer niet heel moeilijk over.
  • Waar Zamioculcas echt niet tegen kan is een voetbad. De kluit mag tussen gietbeurten door iets indrogen, de plant heeft sterke succulente eigenschappen in blad en wortels om een droge periode mee te overbruggen. 
  • Eens in de maand wat plantenvoeding geven, het blad regelmatig sproeien met lauw water. 
  • Eventueel kunnen oude bladeren worden verwijderd, bij voldoende licht zullen zich nieuwe veren (bladeren) vormen. 
  • De ondergrondse knollen hebben een enorme kracht en kunnen de (plastic) binnenpot vervormen en de buitenpot laten barsten. Voor het zover komt moet de Zamioculucas worden verpot.  
  • In de zomer, wanneer de temperatuur niet meer beneden de 12 °C komt, kan de plant ook in de tuin of op het terras. Wel oppassen voor felle zon. 
  • De plant is alleen ter decoratie en niet geschikt voor consumptie.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...
Bosviolen blijven maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het bosviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner en verfijnder dan...

Lees meer...
Peperomia’s: kleine planten met grootse bladeren

Peperomia’s zijn mooie, compacte planten die je huiskamer snel opfleuren. Ze verschillen van elkaar in grootte, bladvorm en kleur, maar vormen samen toch een hele leuke combinatie.

 

Peperomia’s verschillen vaak zo van elkaar, dat je eigenlijk niet door hebt dat ze familie zijn. Sommige hebben dik, vetplantachtig blad, anderen juist flinterdunne bladeren aan lange stengels. In de natuur zijn er naar alle waarschijnlijkheid wel meer dan 1000...

Lees meer...